Det er ikke lagt inn noen video

Velkommen til Benitas Bilder. Jeg heter Benita Tornholm og jeg er tekstilkunstner. Jeg lager mine bilder ved hjelp av pensel, stoffmaling, saks, stoffbiter og symaskin. Alle bildene er unike kunstverk, og motivene er ofte glade skakke hus - som danser av glede!

Jeg er månedens kunstner i SCAN MAGAZINE ! https://scanmagazine.co.uk/benita-tornholm

Apalen ved Tvedestrand

Det er Benita Tornholm som står bak Benitas Bilder. Ved hjelp av symaskin lager hun tekstilmalerier av skjeve hus med sjel og personlighet.
Jeg har en mor som er kunster, hun maler landskapsbilder i olje. Min morfar malte også landskapsbilder - og gamle hus.
Jeg er veldig glad i gamle hus med sjel, gamle naust , fyrtårn og trebåter. Bildene mine inneholder svært sjelden mennesker - for det første fordi mennesker er vanskelige å sy -
 og fordi husene mine har så stor personlighet at mennesker blir overflødige! Det hender at det kommer smygende en katt inn i bildene, eller geiter hvis jeg syr ei seter. En gang fikk jeg i oppdrag å sy båten til Kongen - med kongen om bord! 
 Da ble jeg litt skjelven, men klarte omsider å få han plassert i båten sin, med skipperlue og marineblå genser.
Ved første øyekast ser bildene ut som malte landskapsmalerier. Små vindskeive hus i klynge, røsslyng og blå himmel. Folk går gjerne helt innpå for å se. Det dugger nesten på glasset før de utbryter: “Er det sydd?!

 

Et bilde blir til ved at jeg først finner frem penslene mine. 
Jeg starter med å male himmelen. Jeg maler både god-værsskyer og regnskyer med stoffmalingen min. Når himmelen er tørr, festes den på bakgrunnsstoffet, 
  og så begynner komponeringen.
Jeg kan ha en idé om hvordan bildet skal bli, iallefall så bruker jeg gjerne stoffene som jeg
har foran meg. Saksene slipes, og så er jeg i gang med klippingen. Jeg setter sammen alle småbitene, og jeg aner ikke hvordan bildet blir før jeg har limt alle bitene sammen. Jeg tegner vanligvis ingen skisser, det blir mest spennende på denne måten!
Mange sender meg et foto av sin kjære hytte, sitt hus, eller sitt barndomshjem, og jeg tar på meg oppdraget! Ved bestillinger så kan det hende at jeg lager en skisse, slik at jeg ikke beveger meg altfor langt ute på viddene. Dette har blitt veldig populært, så for tiden har jeg ventelister.

 Jeg "tegner" både busker og trær, skigarder, brygger og flagg manuelt med maskinen. Og jeg skriver signaturen min ved å dra i stoffet og på den måten forme skrift.
Jeg bruker bare nye stoffer i mine bilder. Jeg liker best å jobbe med bomull, men bruker endel Thaisilke, lin, velur etc i bildene.
Jeg tror at grunnen til at mine bilder er så populære, er at de sprer glede! Jeg har ikke tall på hvor mange mennesker som sier at de blir GLADE av å se på bildene! Og det gir meg en stor glede tilbake, det å vite at folk ser mine bilder og smiler.
Jeg fikk tildelt gjeve priser innen ”TEKSTIL” under Norges største husflids-tevling i Seljord i 2010. Det ble 1.premie innen kategorien handverk, og innen kategorien formgjeving. Året etter fikk jeg også 1.premie, ny sølvskje, samt Stimuleringsprisen! I 2013 fikk jeg tildelt min 4. sølvskje.


Utstillinger.
- 2005 utstilling i Diefenbach i Tyskland.
- 2010 Kildemarkedet i
Tisvildeleje i Danmark.
- Lions Utstillinger i Oslo og omegn, samt utstillinger i
Trøndelag, vestlandet og Sørlandet. Mange kjenner meg nok fra Hvaler, der jeg i mer enn 20 år har hatt utstilling på Skjærhalden.
- 2011 Årets kunstner på Tveita Lions årlige kunst-utstilling.


- 2012 Årets kunstner på Årvoll Lions kunstutstilling.

- 2013 hovedutstiller i Lillesand, under «Lillesandsda’ene».

-2016 Hovedutstiller I Asker Kulturhus - Blakstad Lions

-2017 Hovedutstiller i Flekkerøy Kunstforening

-2017 Hovedutstiller Ås Lions Club

2018  Festivalutstiller, Hemnesberget i Nordland

2019 Hovedutstiller Sørum Lions Club

 

 

Jeg er veldig interessert i fyrene vi har langs kysten, og jeg har rukket å sy ca 40 stykker til nå. Norge har over 300, så jeg blir ikke arbeidsledig på en stund. Lindesnes fyr hadde jubileum i 2015, da fikk jeg stille ut endel av mine fyr der nede i butikken som ligger like ved fyret.
Jeg har et ønske om å sy flere store bilder i fremtiden. Jeg har sydd Lillesand og
Brekkestø, og er i gang med å sy Tvedestrand. Dette er store arbeider som det tar lang tid å sy. Det er liten plass under sy-armen på min symaskin, så skal jeg lage store bilder, må jeg tenke annerledes. jeg må dele opp i mindre enheter, for så å sy sammen til slutt.
Jeg får stadig henvendelser fra Quilteklubber som spør om jeg kan komme å holde foredrag, og mange spør om jeg holder kurs. Jeg må da si at jeg dessverre ikke gjør det, da jeg som utøvende kunstner ønsker å prioritere å lage bilder til mine utstillinger. Kanskje kan det bli aktuelt en gang i fremtiden?
Jeg mener at jeg kan klare å sy disse bildene på en hvilken som helst symaskin, da jeg først og fremst bruker rett-søm og tett sikksakk-søm.

Døsvik Havn, Sør-Trøndelag

Norskekysten - fri fantasi

Bryggen i Bergen